HJEM
/
BLOGG
/
En sikkerhetsguide med 7 tips til deg som gründer og eier av en nettbutikk

En sikkerhetsguide med 7 tips til deg som gründer og eier av en nettbutikk

Les mer om

nettbutikk

Sikkerhet er ofte en utfordring for gründere av små nettbutikker, som ofte har tusen jern i ilden. Mangel på ressurser gjør småbedrifter sårbare overfor enkle sikkerhetstiltak, noe som kan føre til alvorlige konsekvenser. Derfor gir vi deg her en kort guide om hva du som gründer eller daglig leder bør ha fokus på, og hvordan du kan forbedre sikkerheten i din nettbutikk.

Hva betyr "god sikkerhet”?

Netthandelssikkerhet kan være et overveldende tema, men det er ditt ansvar å beskytte både kundedata og nettbutikken din mot hacking og tyveri. Dessuten vil god sikkerhet bygge tillit hos både nye og eksisterende kunder, da de forventer å bli beskyttet. Derfor trenger du gode rutiner og kunnskap rundt hva som kreves for å oppnå god sikkerhet.  Dette inkluderer:

Beskytt kundenes personopplysninger: Dine kundedata som person- og betalingsopplysninger er sensitiv informasjon og kan misbrukes av andre, så det er svært viktig at de lagres og håndteres på en trygg og god måte. Dette er ikke bare viktig for å opprettholde kundenes tillit, men også for å overholde lover og forskrifter om databeskyttelse.

Unngå nedetid: Sikkerhetsbrudd og angrep som DDoS (Distributed Denial of Service) kan føre til nedetid for nettbutikken din, noe som resulterer i tap av salg og negativ innvirkning på ditt omdømme. Ved å implementere enkle, men robuste sikkerhetsløsninger kan du minimere risikoen for slike angrep.

Beskytt mot skadevare og svindel: Nettbutikker er også utsatt for skadevareangrep, phishing-forsøk og andre former for svindel av cyberkriminelle, som kan kompromittere nettbutikkens sikkerhet og integritet. Derfor bør du ikke sluntre unna å implementere sikkerhetsløsninger som antivirusprogramvare, brannmurer og sikkerhetsoppdateringer.

Bygg tillit hos dine kunder: Et sikkert nettsted gir et tydelig budskap til kundene om at de tar deres personvern og sikkerhet på alvor. Dette bidrar til å bygge tillit og lojalitet blant kundene dine, noe som er avgjørende for langvarige forhold og gjentatte kjøp.

Generelt sett er en grundig tilnærming til sikkerhet avgjørende for småbedrifter som driver en nettbutikk, da det ikke bare beskytter bedriften og kundene, men også bidrar til å opprettholde driftskontinuitet og omdømme.

Følg denne sjekklisten med 7 sikkerhetstiltak for å beskytte din nettbutikk

Her er syv avgjørende sikkerhetstiltak som vi anbefaler at du implementere og vedlikeholder,  som en fast rutine, for å beskytte din nettbutikk:

1. Bruk tofaktorautentisering (2FA)

En av de klokeste tingene du kan gjøre for å beskytte din virksomhet, er å aktivere 2FA der det er mulig, for ekstra sikkerhet. Dette vil sikre at bare autoriserte brukere kan få tilgang til nettbutikken din og ulike plattformer som du bruker (som Meta, Google Ads, MailChimp, osv), noe som betyr at du og kundene dine er tryggere i det lange løp.

2. Bruk sterke passord

Påse at alle kontoer har sterke og unike passord. Sterke passord er viktige for deg selv, dine ansatte og kundene dine. I tillegg til lengden bør et sterkt passord inkludere elementer som spesialtegn, store og små bokstaver og tall for å hindre hackere å få tilgang til butikken eller kundeinformasjonen din. Du kan gjerne bruke en passordbehandler.

3. Begrens adminroller og tilganger

Vær nøye med å begrense tilgangen til roller og tillatelser innen administrasjon av systemer og plattformer, og pass på å gi tilgang kun til autoriserte personer som trenger det for å utføre sine oppgaver. Det kan også være lurt å ha to adminroller som må godkjenne endringer, og å holde oversikt over hvem som har tilgang til hva med hvilke roller. Det er fort gjort å miste oversikten i svingene.

4. Gi opplæring til dine ansatte

Gi opplæring til dine ansatte og kommuniser med freelancere og samarbeidspartnere om håndtering av kundedata og dine sikkerhetsrutiner, for å unngå potensielle sikkerhetsrisiko.

5. Hold netthandelsplattformen din oppdatert

Hold netthandelsplattformen, plugins og annen programvare du bruker oppdatert med de nyeste sikkerhetsoppdateringene for å beskytte mot databrudd og økonomiske skader. Programvareoppdateringer er kanskje ikke det morsomste og kan være tidkrevende, noe som gjør det enkelt å ignorere dem til fordel for andre sikkerhetstiltak. Men å utsette oppdateringer  kan imidlertid eksponere bedriften, ansatte og kunder for sikkerhetshull.

6. Bruk HTTPS-sikkerhet

Hvis du ikke har byttet fra HTTP til HTTPS-sikkerhet, etterlater du en enorm sårbarhet i virksomheten din. Nettsteder som vises som "ikke sikker" i adressefeltet bruker ikke en SSL, eller Secure Sockets Layer, for å beskytte og sikre nettstedet. En SSL transformerer HTTP-hosting til HTTPS, dagens standard for nettsikkerhet.

7. Bruk en brannmur

Brannmurer tar sikkerhetstiltakene dine til neste nivå for å sikre at netthandelssikkerheten din er best mulig. En brannmur er et system som overvåker all trafikk til og fra nettstedet ditt for å oppdage og blokkere all mistenkelig aktivitet, samtidig som autorisert trafikk til nettstedet ditt tillates.

I tillegg til å implementere disse sikkerhetstiltakene, er det lurt å ha følgende rutiner på plass:

  • Regelmessige sikkerhetssjekker
    Utføre jevnlige sikkerhetskontroll for å identifisere og tette eventuelle sikkerhetshull.
  • Beredskapsplan for sikkerhetsbrudd
    Utvikle en beredskapsplan som beskriver hvordan nettbutikken skal håndtere og respondere på sikkerhetsbrudd eller datainnbrudd.
  • Oppdateringsplan
    Utvikle en plan for regelmessige oppdateringer og vedlikehold av nettbutikkens programvare og sikkerhetssystemer.
  • Vern av kundedata
    Implementere klare retningslinjer og prosedyrer for hvordan kundedata skal håndteres, lagres og beskyttes i samsvar med gjeldende personvernlover og forskrifter.

Ved å ha disse sikkerhetstiltakene og rutinene på plass, kan du bedre beskytte din virksomhet og nettbutikk mot potensielle sikkerhetsrisikoer og bevare tilliten til kundene dine.

Lykke til og ikke nøl med å ta kontakt  om du vil at vi skal bistå deg med ytterligere veiledning eller hjelpe med implementering av disse sikkerhetstiltakene.

GRATIS ANALYSE

Får du ikke resultatene du ønsker deg?

Vi har laget en undersøkelse du svarer på noen på enkle JA/NEI spørsmål. Som igjen vil gi deg en skreddersydd analyse av nettbutikken din.

FÅ ANALYSEN